Ibland så …
…… vill jag lägga ut texten lite mer för att bjuda in till ett evenemang, beskriva något intressant eller bara inspirera i största allmänhet. Sådana inlägg lägger jag här nedan. Det blir inte en regelbundet återkommande blogg, utan snarare en plats där jag kan meddela mig när andan faller på.

Från ritningar till färdig trädgård
Vi har ett fruktbart samarbete trädgårdsarkitekt Karolina Sporre och jag. Här ses min trädgårdsskiss ligga som bakgrund till planteringsritningar som Karolina har arbetat med.

Om konsten att sköta gruset och de viktigaste redskapen
I min trädgård som mest liknar en lund, har jag inga gräsmattor. Men för att få pauser mellan de yviga planteringarna har jag lugna grusytor .
Människor som kommer hit brukar fråga hur jag kan hålla gruset så rent från ogräs, och det är faktiskt ganska roligt att svara på det, för det är enkelt om man har en väl iordninggjord grusyta att utgå ifrån.

Anläggning av praktrabatt på fina Lundnäs
Vid vår arbetshelg på Lundnäs tog vi hjälp av Fredde och hans maskin för att gräva ur den före detta långa planteringen, som pappa och mamma hade anlagt på 80-talet. Fredde grävde 20 cm djupt och lade sedan dit ny planteringsjord vilken blandades med den sandiga jorden på plats. Vi anlade en liten grusgång på ett ställe, som viktig passage i den långa planteringsytan.

Nu blommar det i Hälsingland
Vi, jag och mina 4 syskon med familjer är månskensbönder på Lundnäs i Arbrå. Vi ville göra något fint till våra föräldrars ära. Pappa, botanisten Anders Delin finns inte längre med oss, men det gör vår lika växtintresserade mamma, Ethel Delin. När de bodde permanent på Lundnäs för många år sedan, anlade de en bred praktrabatt ned mot den 18 m höga flaggstången (av gran). Rabatten förföll tyvärr sakta men säkert då vår mamma flyttade till Stockholm.

Vårens favoriter från min trädgård
Vårens favoriter från min trädgård i en vas av Alice Noodapera Ramel. Kan det bli bättre?

Chockerande vacker skönhet i trädgården, Fritillaria raddeana
Chockerande vacker skönhet i min trädgård just nu. Fritillaria raddeana, halmgul kejsarkrona. Jag hoppas att den ska visa sig vara pålitlig och återkomma men tänker att det vore för bra för att vara sant. Vad har ni för erfarenhet av denna lökväxt?

En vanlig dag på ritkontoret
Gneta på. Skönt och lugnt på ritkontoret. Musiken flödar. Kör oftast Zero7 när jag vill få koncentration. Tänker på perioden då tonårsbarnen bodde hemma och njuter av våra gemensamma musikminnen: just Zero7, Radiohead, Elbow…

Aprilvädret och blommor i en sluttning
Aprilvädret klär julrosorna och tibasten. Och jag kan se de nickande julrosblommorna fint eftersom de är planterade i en sluttning.

Galanthus elwesii, turkisk snödroppe
Ser du snödroppen till vänster? Den har en grön fläck, ett sk sinusmärke ovanför det uppochnervända v:et som jag är van att se på den vanliga snödroppen Galanthus nivalis. Kan det vara en Galanthus elwesii, turkisk snödroppe? Jag tror det för bladslidan omsluter nedtill på de breda grågröna bladen.

Trädgårdsplanering i Halländsk tallhed med sandjord
Roligt nytt uppdrag i Frösakull, Halland! Tänk att det finns de som vill att jag ska åka ända hit för att rita deras trädgård. Blir stolt och rörd! Ett vackert hus med smart layout i en halländsk tallhed, och havet finns fem minuter bort.

Såga ner en död ek i trädgården
Tar hjälp av James på Affinity for Trees som tar ner en bit av toppen på en stendöd ek hos oss. Vi vill spara stammen men försöka få till en mindre farlig ”döing”.

De vackraste höstfärgerna är de som inte är fullt utvecklade
Det sker antingen långsamt eller bara över en natt, hur bladen på en buske förändras och färgas i höstkulörer. Jag har märkt hur olika fenomenet ter sig beroende på hur jag har placerat en växt. Står den i halvskugga nere i lunden får den inte lika mycket färg som om den står där solen fräter som mest. En solig placering gör också processen kort. Soligt och torrt = busken blir snabbt rödfärgad och sedan tappar den bladen ännu fortare. Det kan alltså vara klokt att tänka på detta när du ska placera trädet eller busken som ska glädja dig med mycket höstfärg. Här kommer några bilder tagna för någon vecka sedan, då trädgården var insvept i morgondimma.

Trädgårdsdesign på udde med berg i dagen och idegranar
Ombyggt föräldrahem på en udde, mycket berg i dagen, stora kvarnstenar, kolossala idegranar, utebord i sliten kolmårdsmarmor. Coolt ställe!

Trädgårdsmiljö med stora planteringar
Skissar på en fin trädgårdsmiljö där det ska bli stora planteringar enligt Marikamodell. Jag har kul med Faber Castells Polychromos Colour Pencils i 120 olika nyanser 😀!

Japansk pion och längtan efter daggfriska morgnar
Nu längtar jag efter daggmorgnar då nötveckan piuar ikapp med gröngölingens trummelitrum.
Trevlig snöhelg till er alla! 🤗
Paeonia japonica, japansk pion.

Gott Bättre År till er Alla!
Gott Bättre År till er Alla!
Rosa (Moyesii) ’Geranium’, moyesii-ros

Föreläsning för landskapsingenjörer och landskapsarkitekter på SLU i Alnarp
Nu har jag också gjort det! Hållit föreläsning för landskapsingenjörer och -arkitekter som studerar på SLU i Alnarp. En ära för mig och såå roligt! Vilka frågvisa och trevliga studenter, kul! Måste säga att det var skönt att få göra det på Zoom.

Det lilla gästhuset i min trädgård i Kummelnäs
En kväll i tidig juli. Jag längtar till sommaren! Såhär vackert kan jag inte fånga vår trädgård. Men det kan Flora Wiström som ofta kommer på besök och bor i lilla gästhuset. 😍

Arbetet med Formex
I våras blev jag och min man krukmakare Calle Forsberg tillfrågade av ledningen på Formex-mässan i Stockholm, om vi ville medverka i deras marknadsföring för Formex i augusti 2020. Vi skulle jobba med lera och växter och försöka skildra sprängkraft i ett par stilleben vilka skulle fotograferas till Formex kampanjbilder.

Öppet hus – Tusen Trädgårdar
Marika Delin och Calle Forsberg
Söndagen den 28:e juni öppnar vi vår trädgård för besökare mellan kl 10 och 17. Vi medverkar i det rikstäckande evenemanget ”Tusen Trädgårdar”, vilket är en väldigt trevlig evenemangsidé, där man kan få besöka privata och offentliga svenska trädgårdar över hela landet. Tusen Trädgårdar-öppet sker bara vartannat år, så passa på att besöka oss nu.
Blogg
Ibland vill jag lägga ut texten lite mer för att bjuda in till ett evenemang, beskriva något intressant eller bara inspirera i största allmänhet. Sådana inlägg lägger jag här nedan. Det blir inte en regelbundet återkommande blogg, utan snarare en plats där jag kan meddela mig när andan faller på.