Vi, jag och mina 4 syskon med familjer är månskensbönder på Lundnäs i Arbrå. Vi ville göra något fint till våra föräldrars ära. Pappa, botanisten Anders Delin finns inte längre med oss, men det gör vår lika växtintresserade mamma, Ethel Delin. När de bodde permanent på Lundnäs för många år sedan, anlade de en bred praktrabatt ned mot den 18 m höga flaggstången (av gran). Rabatten förföll tyvärr sakta men säkert då vår mamma flyttade till Stockholm.

Men förra året ryckte vi upp oss och skapade en ny praktrabatt. Den blev ännu lite bredare: 2,5 meter och 26 meter lång. Jag ritade den med tanke på att vi ska ha mycket blomster att plocka in när vi är på sommarstället mitt i sommaren. Där växer nu riddarsporrar i flaggblått, gula spirstånds, gyllenröllika, brinnande kärlek, rosenmalva, pioner, flox, jättevallmo och tuvrör, för att nämna de flesta. I bården mot gräsremsan valde jag gräset höstälväxing varvat med stenkyndel.

På bilderna nedan ses den 1,5 år gamla planteringen i augusti. Jag tänker att jag ska sprida ut tuvrörsbestånden lite över ytan istället för att de ska stå i givakt i kolonier som de gör nu, det kommer ge ett mjukare intryck. Mamma stoppar in lite luktärter vid granstörarna och alla tycker vi att planteringen blev ett fint tillskott till miljön på Lundnäs.

Vi är många som bor här och kan hjälpas åt, det är så kul, tack familjen!

Det blommar i Hälsingland
Det blommar i Hälsingland